2013. május 24., péntek

Kárpátalja 2013

A Lenkey János  Általános Iskola pályázatot nyert a HATÁRTALANUL! program keretében Kárpátaljára, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdetett meg.

A pályázatban a két hetedikes osztály vesz részt  44 fővel. 


TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS


Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára
2013. április 22-25.

ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZ


Fakultatív óra


Közeledik a tanulmányi kirándulás napja Kárpátaljára. 
A HATÁRTALANUL!  pályázatban vállaltak szerint március 27-én  1400 órától a két  7. osztály fakultatív tevékenységen vett részt.
A tanulók csoportmunkában dolgoztak, így ismerkedtek meg fokozatosan az úti céllal.


Előkészítő órák


Április 9-én és 17-én megtartottuk az előkészítő órákat a HATÁRTALANUL! programban részt vevő diákok számára.
1.óra

Szeleczki János igazgató úr tartotta az első órát, melyet személyes élményeivel  színesített. Bemutatta Kárpátalját;  földrajzi , történelmi vonatkozásait.  Hangsúlyt fektetett a kulturált viselkedés alapvető szabályaira.

2.óra
                 
Fehér Lászlóné rendhagyó történelemóra keretében Kárpátalja történelmét tárta elénk az utunk során érintett helyszínekre fókuszálva.

3.óra

Bánhidyné Dudás Éva tanárnő felfrissítette a rajzórán tanult korstílusok, stílusirányzatok legfőbb jegyeit, és bemutatta a meglátogandó épületeket. Végezetül részletesen tanulmányoztuk a kirándulás programját, napra, napszakokra bontva Kecskésné Pálfi Csilla tanárnő segítségével. Kárpátalja irodalmi vonatkozásairól is kaptunk  tőle összegzést.

TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS


Tanulmányi kirándulás Kárpátaljára
2013. április 22-25.
Az egri Lenkey János Általános Iskola 7. osztályos tanulói 4 napos kárpátaljai utazáson vettek részt a HATÁRTALANUL! program keretében. A pályázatot, melyben 44 tanuló és 5 pedagógus dolgozott együtt, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatta.Elérkezett a nap!
A két hetedikes osztály négynapos tanulmányi kiránduláson vett részt Kárpátalján.
1.    nap

Eger – Beregsurány – Beregszász – Nagydobrony

Bethlen-kastély, római katolikus templom, Arany Páva étterem, régi Királyi Törvényszék, Magyar Nemzeti Színház

Hétfő reggel 610-kor gyülekeztünk a Minaretnél. Mindenki pontosan érkezett, így fél hétkor izgalommal telve vágtunk neki az útnak.
Beregsuránynál hosszas várakozás után léptük át a határt, ahol találkoztunk a helyi idegenvezetővel. A négy nap során ő avatott be minket a külhoni magyarok életébe, történelmi, kulturális ismereteinket folyamatosan bővítette.
Beregszászon első állomásunk a Bethlen-kastély volt, amely a Beregvidéki Múzeum része. Mindenki találhatott az érdeklődésének megfelelő kiállított tárgyat.A múzeum után sétát tettünk a városban.

Este megérkeztünk Nagydobronyba, ahol elfoglalhattuk a szállásunkat, s megettük a jól megérdemelt vacsoránkat.2.    nap

Munkács –Szolyva –Vereckei-hágó

Munkács városa, szolyvai mementópark, emlékmű a Vereckei-hágón

Miután megreggeliztünk és megkaptuk az ebédcsomagjainkat, 9.00 óra körül elindultunk Munkácsra.A Rákóczi-vár minden zegzugát bejártuk, nem feledkeztünk meg a „kötelező" ajándékvásárlásról sem. Magunk elé képzeltük Zrínyi Ilonát, aki egykor hősiesen védte a vár falait.Ellátogattunk a helyi magyar tannyelvű általános iskolába is, s ott egy órát töltöttünk együtt a gyerekekkel. Az iskola udvarán felállított Rákóczi-szobrot megkoszorúztuk.Szolyván fejet hajtottunk a megsemmisítő táborban meggyilkolt áldozatok emlékműve előtt.
Az eddig csak a történelemkönyvekben látott Vereckei-hágót most teljes valójában csodálhattuk meg. Az emlékmű előtt közösen elénekeltük a Himnuszt.Hosszúra nyúlt a nap, késő este érkeztünk a szállásunkra.

3.    nap

Visk – Técső - Huszt

Hollósy Simon Általános  Iskola, técsői református templom, Kossuth-szobor, Hollósy-szobor, viski református templom, Huszt


Técsőre érve ismét iskolába mentünk, a helyi Hollósy Általános Iskolába. A fiúk fociztak, a lányok beszélgettek, majd városnézésre került sor.  Visken felejthetetlen pillanatokkal ajándékozott meg bennünket a plébános úr.


Visk


Huszt

A huszti várrom falai közt sétálva elszavaltuk Kölcsey epigrammáját.Ismét késő este érkeztünk a nagydobronyi szállásunkra.4.    nap

Tiszaújlak – Tiszafarkasfalva -  Csetfalva

Turul emlékmű, szabadtéri magyar néprajzi múzeum, sóház, reneszánsz fakazettás
református templom

Az utolsó napon felkerestük a tiszaújlaki turul emlékművet, ahol koszorút helyeztünk el.
A Rákóczi-szabadságharcot kirobbantó esemény helyszíne, a híres sóház utunk következő állomása. Kárpátalja egyetlen szabadtéri néprajzi múzeumában ismét visszarepülhettünk az időben. Csetfalván templomlátogatásunkat követően a bátrabbak felmászhattak a harangtoronyba.
A kora délutáni órákban indultunk hazafelé. A határt átlépve egy kicsit fáradtan, de annál nagyobb örömmel vártuk a szülőkkel való találkozást. 

ÉRTÉKELŐ SZAKASZ

Értékelő óra
Május 2-án értékelő órán elevenítettük fel a kirándulás tapasztalatait.Fakultatív bemutató előadás


Május 7-én a hatodikos diákoknak tartottunk élménybeszámolót. A kiránduláson részt vett tanulók beszéltek a kint szerzett tapasztalataikról. Powerpointos beszámolóban összegezték az utazás napjait.